09 Eylül 2007

My Beautiful Laundrette 1985

Bu Film Favorilerimden!
Yönetmen : Stephan Frears
Senaryo : Hanif Kureishi
Oyuncular : Daniel Day Lewis, Gordon Warnecke, Richard Graham, Winston Graham, Dudley Thomas, Roshan Seth, Saeed Jaffrey
Tür : Drama
Emule : ed2k



bu blog'da daha çok duyulmamış ve dikkatten kaçmış filmleri incelemeye çalışıyorum. kolayca ulaşabileceğiniz ve eşcinselliğin varlığı, güzellikleri ve sıkıntılarının kendi özelimizle ve dünyanın başka yerlerdeki örnekleri ile bağlantısının kurulması sayesinde daha rahat ve bilinçli yaşanmasını sağlamayı hedefliyorum. bu amaca bir istisna ise heralde ülkemizde gösterilmiş, ODTÜ ve Sabancı gibi üniversitelerin arşivlerinde bile yeralmış, üzerine söylenecek söylenmiş "Benim Güzel Çamaşırhanem"dir. yıllar önce gazetede sansasyon haberini ilk okuduğumdan bugüne ne zaman izlesem benden çok şey bulurum. kenar mahalle töresinden, bastırılmaya çalışılan eşcinselliğe, sevginin yüksekliğinden, hayatın gerçekliğine dek pek çok benden şeyleri gözlemlerim. bu noktadan hala haberi olmayan var ise arşivine katmalı diyerek medyada yayınlanmış bir yorumu ile devam edeyim :



“ Benim Güzel Çamaşırhanem ”, Thatcher Dönemi İngiltere’ sindeki marjinal kültürlere yaratıcı ve fantastik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. 1980’ li yıllarda, Güney Londra’ nın Pakistanlıların yaşadığı kesiminde geçen filmde, okul arkadaşı olan iki genç, Johnny ve Omar’ ın aşkları üzerine odaklanılıyor.

İşçi sınıfından olan Johnny’ nin ( Daniel Day Lewis ), göçmenlerden nefret eden “ National Front ” isimli faşist bir gruptan arkadaşları vardır. Solcu babasıyla yaşamakta olan homoseksüel bir Pakistanlı olan Omar ( Gordon Warnecke ) ise, vaktinin çoğunu yatağında içerek geçiren babasına ayırmıştır.

Omar’ ın zengin amcası Nasser ( Saeed Jaffrey ), akrabalarına yardımcı olmak amacıyla önce Omar’ a bir garajda iş bulur, sonradan da onu eski bir çamaşırhanenin başına geçirir. İki sevgili Omar ve Johnny, çamaşırhaneyi, neon ışıklarıyla süslenmiş, içinde bir akvaryum, video oyunları bulunan “ Powders ” isimli bir yere dönüştürmeye karar verirler.

Johnny, çamaşırhaneyi, hayat çizgisini değiştirebilecek ve kendisine olan saygısını tekrar kazanmasını sağlayacak bir imkan olarak görmektedir. Oysa Omar, bunu o kadar da önemsememektedir. Bir dönemin Londra hayatından ve insanlarından kesitler sunan filmde, Frears ve Kuresihi, sınıf, ırk, aile ve seks konularına neşeli bir bakış açısı getiriyorlar.



"My Beautiful Laundrette / Benim Güzel Çamaşırhanem" gay sözcüğünün telaffuz edilmediği, dağarcığımızda henüz homoseksüel kısaltması homo’nun yer aldığı bir dönemde bize aşkın bir başka güzelliğini gösterdi. Pakistan asıllı İngiliz yazar Hanif Kureishi’nin ırklar arası ilişkileri mizah çerçevesinde ele aldığı "Benim Güzel Çamaşırhanem" sayesinde Daniel Day Lewis’i de tanımış olduk.

Etiketler:


Comments:
Büyük posta. Gelecek olanları okumak için sabırsızlanıyorum:)
 
Yorum Gönder



<< AnaSayfa