04 Mayıs 2007

Birdcage 1996

Yönetmen : Emmanuel Lubezki

Oyuncular:
Robin Williams .... Armand Goldman
Gene Hackman .... Sen. Kevin Keeley
Nathan Lane .... Albert Goldman
Dianne Wiest .... Louise Keeley
Dan Futterman .... Val Goldman
Calista Flockhart .... Barbara Keeley
Hank Azaria .... Agador
Christine Baranski .... Katherine Archer
Tom McGowan .... Harry Radman
Grant Heslov .... National Enquirer Photographer
Kirby Mitchell .... Keeley's Chauffeur
James Lally .... Cyril
Luca Tommassini .... Celsius
Luis Camacho .... Goldman Girl
Andre Fuentes .... Goldman Girl

Emule: ed2k
Altyazı: Türkçe



Sinema tarihinin en büyük ciro yapan GLBT filmi Birdcage ayrı bir arşivlik eserdir. İzleyiciyi kendisine hayran bırakan görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki, 1964, Meksika doğumlu. 1996’da “A Little Princess” ve 2000’de de “Sleepy Hollow” ile Oscar’a aday olan Lubezki, birçok ödülün de sahibi. 12 yaşında başlayan merakını aldığı eğitimler ile pekiştiren Lubezki, ilk olarak 1991’de Alfonso Arau’nun yönetmenliğini yaptığı "Like Water for Chocolate" ile kendini gösterdi. ABD’li film yapımcıları tarafindan keşfedilen Lubezki, 1994’de Ben Stiller'in "Reality Bites" filmi için çalıştı. 1995’te Alfonso Cuaron ile beraber çalıştığı "A Little Princess" filminin yeniden yapımı ona Oscar adaylığı getirdi. Arau'nun "A Walk in the Clouds" (1996) filminde cinselliği ve duygusallığı yansıtan muhteşem bir çekim gerçekleştirdi. 1996’da Mike Nichols'un bir komedi filmi olan "The Birdcage”e canlı ve renkli Güney Florida Sahili’nin çekimlerini koydu. 1998’de "Great Expectations" filminde Alfonso Cuaron’la Dickens’in klasik eserinin modern versiyonunu yaptı. “A Little Princess”te uyguladıkları gibi bu filmde yeşili ön plandaki renklerden biri olarak kullanma yöntemini uyguladılar. Aynı yıl “Meet Joe Black”i, Martin Brest’in “Death Takes A Holiday”inin yeniden çekimini yaptı. 1950-60’larda yapılan korku filmlerindeki havayı yakalamak isteyen Tim Burton’ın “Sleepy Hollow” filminde Lubezki filme değisik bir görüntü katmaya çalıştı. Filmde sadece tek bir rengin ön plana geçirilmesi ve iyi ışıklandırmayla flmi Tim Burton’in bile hayal edemeyecegi bir fantezi dünya yaptı. Eleştirmenlerden övgüler alan film beraberinde Lubezki’ye birçok ödül getirdi. "Things You Can Tell Just by Looking at Her" film Sundance’de gösterildi. "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events"in görünümüne önemli katkıda bulunanlardan birisi de, filmin görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki oldu. Amerika’nın keşfini konu alan “The New World” ile 2006 da Oscar’a adaydı.



Armand ve Albert yıllarını birlikte geçirmiş eşcinsel çifttir. hatta birlikte yetiştirip üniversiteye gönderdikleri Val ile öğünmektedirler. çiftin bir başka ilginç yönleri de birlikte işlettikleri Drag Club Birdcage'dir. filmin ismini de aldığı klüpte yaşanacaklar Val'ın geri dönüp evleneceği kızı ailesi ile tanıştırmak istemesiyle başlar. aileler bir araya gelmeli tanışmalı ve gençlerin bu güzel kararında onlara destek olmadırlar. yalnız Barbara'nın ailesi Val'ın tersine fevkalade muhafazakar, hatta bu işi siyasete taşımış önde gelen ailelerdendir. Albert, Armand'ı ve bulunduğu ortamı sırf oğlu istediği için o geceliğine bir akşam yemeği için Barbaranın ailesini şok etmeyecek şekle getirmek ister. hatta bunun için önceki eşi, Val'ın annesini de ikna edip çağırır. görünürde plan mükemmeldir. Drag-life ışıltısı ile tüm problemi halletmiş gibi görünmektedir. ama olaylar tamamen seyrinden çıkar...

Ünlü Türk Pop Şarkıcı Hande Yener'in bir dönem kliplerine yönetmenlik de yapmış olan Luca Tomassini ile Nathan Lane'in sahnesinden bir kesit sunalım, Robin Williams(Armand)'ın son kısımda gay life'ın sahne şöhretlerinin hit hareketlerini özetleyişi dikkat çekicidir :



Film kendinden önce yapılmış ünlü bir üçlemenin ilk filminin Amerikan versiyonu olarak 1996'da çekildi. la Cage aux Folles 1978 yapımıdir.

Etiketler:


Comments: Yorum Gönder



<< AnaSayfa